At være forskellige

Lev godt med jeres forskelligheder i parforholdet

Livet sammen for JEG og VI

”JEG” og ”VI” søger parterapi, fordi det er svært at finde balancen i nærvær og samvær og tid alene.

”JEG-personens” tanker og handlinger udspringer fra eget behov. “JEG”- personen føler irritation eller skyld over ikke at kunne dække partnerens samværsbehov.

“VI–personen” har brug for fællesskab, kontakt, nærvær, kærlighed – også for at få lyst til sex. ”VI”- personen kan tilsidesætte sine behov for at få mere kontakt .

Jeres forskellige tilgang til hinanden kræver, I forstår, respekterer og imødekommer hinandens / begges måde at være i livet på.

En fortælling: Når den ene tænker “JEG”, og den anden tænker “VI” – En fortælling:

Han er kaffetørstig. Trænger til en pause, men han vil vente, til hun kommer hjem. Han vil lave kaffe til dem begge, så de kan hygge sig lidt sammen. Så han går i gang med noget andet, mens han venter på hende.

Han dufter pludselig nylavet kaffe. Går ud i køkkenet, hun er der ikke. Hun sidder i stuen med sin dampende kaffekop. Kigger op og siger noget til ham.
Hendes ord og smil fjerner ikke hans følelse af afvisning. Følelsen af, at det kun er ham, der har lyst til at drikke kaffe med hende. At det er ham, der holder dem sammen, rækker hånden ud. Her hjemme og ude, hvor hun snakker med andre, men ikke med ham – som om de ikke er et par. Efter 17 år.

Han bliver ked af det, går væk med en følelse af mindreværd. Hun kigger forundret uden at forstå, han gik.

Når han er introvert og hun er ekstrovert – det kan også være omvendt – En fortælling:

Han har brug for ro og tid alene, for at opbygge energi. Han sidder i togets stillezone, og han synes, det er fantastisk at være alene i sommerhuset. Her nyder han nyder stilheden og bruger havearbejdet til meditativ afslapning. Bliver han ringet op i sommerhuset, så svarer han sjældent. Han vil ikke forstyrres.

Han nyder også samværet med få gode venner, han kender godt – især når det er planlagt, og han føler sig forberedt. Han foretrækker den dybe samtale. Han har brug for at tænke, før han taler, der skal være plads til at lytte rigtigt til hinanden.

Hun trives rigtig godt med at være omgivet af mennesker. Hun henter sin energi i samværet med andre mennesker og i samtaler i telefonen. Masser af gæster giver masser af dynamik. Hun falder i snak med andre mennesker alle steder. Hun kommer let ind under huden på folk. Kontakten er nem og ligetil, der er hurtigt en tryg stemning. Hun skaber nye kontakter, og har ikke et krav om dybde. Fokus er udadrettet, måske slapper hun ikke rigtigt af, når hun er alene.

Livet sammen for ekstrovert og introvert

Der er ingen, som er “forkert”. De er blot forskellig og måske hinanden modsætninger på dette felt. Begge må være indstillet på kompromiser og på at give hinanden plads til at være, som de er. Han ved, hun er utålmodig og at det kan irritere hende, han er grundig og langsom. Så han må begynde lidt før med feriepakningen, listerne og overvejelserne. Hun kan måske pakke på et øjeblik. Det lykkes med hensyntagen og gensidig respekt.

Det er hjælpsomt at fortælle familie og venner, hvordan de hver især fungerer bedst. Så kan han uden problemer takke nej til en fest og være alene eller sammen med en god ven i stedet.

Maleri af Gudrun Elisabeth Kjær, Galleri Fjordlyset, Løgstør

Forhold på tværs af kultur, religioner og forskellige samfundsklasser

Antallet af par med ”mixet” baggrund/kultur øges i vores globale verden.
Kærlighedsforhold på tværs af etnicitet, religion og de sociale samfundsklasser kan give forskellige udfordringer. Den øvrige familie og venner kan have modstand mod forholdet, hvilket kan gøre det problematisk at leve, som man ønsker i sit parforhold.

Begge møder hos partneren meget nyt i tanke, værdier, følelser og adfærd. Nysgerrighed og rummelighed er nødvendigt, også efter den første spændende forelskelse er passeret. Kommunikation med forskellige modersmål – måske uden et fælles sprog – kan være en stor udfordring.
Kærligheden, tilliden til hinanden og viljen til samarbejde og arbejde på at kende og forstå hinandens baggrund kan være det, der giver forholdet styrke.
Når baggrunde er så forskellige, er begreber, etik, værdier, normer og generel livsforståelse noget, der skal være rummelighed omkring.
Kommer der børn, vil nye sider af forskellighederne vise sig, idet vi alle som forældre ubevidst trækker tråde til vore egen barndom.