FORSKELLIGE PÅ FORSKELLIGE MÅDER

En fortælling: Når den ene tænker “JEG”, og den anden tænker “VI”
Han er kaffetørstig. Trænger til en pause, men venter på hun kommer hjem. Han vil lave kaffe til dem begge, så de kan hygge sig lidt sammen. Så han går i gang
med noget arbejde mens han venter på hende.
Han dufter pludselig nylavet kaffe. Går ud i køkkenet, hun er der ikke. Hun sidder i stuen med sin dampende kaffekop. Kigger op og siger noget til ham.
Hendes ord og smil fjerner ikke hans følelse af afvisning. Følelsen af, at det kun er ham, der har lyst til at drikke kaffe med hende. At det altid er ham, der holder dem sammen, rækker hånden ud. Her hjemme og ude, hvor hun snakker med andre, men ikke med ham – som om de ikke er et par. Efter 17 år. Han bliver ked af det, går væk med en følelse af mindreværd.

Livet sammen for JEG og VI
”JEG – personens” tanker og handlinger udspringer fra eget behov.
“VI – personen” har brug for fællesskabet, kontakt, nærvær, kærlighed – også for at få lyst til sex.
”JEG” og ”VI” søger parterapi, fordi det er svært at finde  balancen i nærvær og samvær og tid alene.
”VI”- personen tilsidesætter ofte sine behov i håb om at opnå bare lidt samhørighedsfølelse.
“JEG”- personen føler sig presset, føler måske skyld over ikke at kunne dække partnerens behov.
Jeres forskellige tilgang til hinanden kræver, I forstår, respekterer og imødekommer hinandens måde at være i livet på.


En fortælling: Når han er ekstrovert og hun er introvert  – det kan også være omvendt.

Han har brug for ro og tid alene, for at opbygge energi. Han sidder i togets stillezone, og han synes, det er fantastisk at være alene i sommerhuset. Her nyder han nyder stilheden og bruger havearbejdet til meditativ afslapning. Bliver han ringet op i sommerhuset, så svarer han sjældent. Han vil ikke forstyrres.
Han nyder også samværet med få gode venner, han kender godt – især når det er planlagt og han føler sig forberedt. Han har brug for at tænke, før han taler, han bryder sig ikke om smalltalk. Han foretrækker den dybe samtale. Og det er vigtigt, at der er plads til at lytte til hinanden.
Hun trives rigtig godt med at være omgivet af mennesker. Hun henter sin energi i samværet med andre mennesker og i samtaler i telefonen. Masser af gæster giver masser af dynamik. Hun falder i snak med andre mennesker alle steder. Hun kommer let ind under huden på folk. Kontakten er nem og ligetil, der er hurtigt en tryg stemning. Hun skaber nye kontakter, og har ikke et krav om dybde. Måske slapper hun ikke rigtigt af, når hun er alene. 

Livet sammen for ekstrovert og introvert
Der er ingen, som er “forkert”, de er blot forskellig og måske hinanden modsætninger på dette felt. Begge skal være indstillet på kompromiser og på at give hinanden plads til at være, som de er.  Han ved, hun er utålmodig og at det kan irritere hende, han er grundig og langsom. Så han må begynde lidt før med feriepakningen, listerne og overvejelserne. Hun kan måske pakke på et øjeblik. Det lykkes med hensyntagen og gensidig respekt.
Det er hjælpsomt at fortælle familie og venner, hvordan de hver især fungerer. Så kan han uden problemer takke nej til en fest og være sammen med en god ven i stedet.

Forhold på tværs af kultur, religioner og forskellige samfundsklasser
Kærlighedsforhold på tværs af etnicitet, religion og de sociale samfundsklasser giver forskellige udfordringer i familiernes eventuelle modstand. Det kan være meget problematisk at leve som man ønsker i sit parforhold der, hvor familien ønsker at fastholde dens traditionelle konstellation. De senere årtier er antallet af par med ”mixet” baggrund/kultur forøget. 
Parret selv møder hos partneren meget nyt i tanke, følelser og adfærd. Nysgerrighed og rummelighed er nødvendig, har de ikke et fælles sprog, de begge er fortrolige med, kan det give yderligere en udfordring.
Kærligheden, tilliden til hinanden og viljen til samarbejde og arbejde på at kende og forstå hinandens baggrund kan være det, der giver forholdet styrke.
Kommer der børn, vil nye sider af forskellighederne vise sig idet vi alle som forældre ubevidst trækker tråde til vore egen barndom.  


Maleri af Gudrun Elisabeth Kjær, Galleri Fjordlyset, Løgstør