Forhold på afveje – hvad kan I gøre

Jeg kan hjælpe jer med at få øje på problemerne, se på baggrunden og med at få ændringerne implementeret i jeres forhold, når det føles som en kamp at være sammen. At leve godt sammen kræver at man i perioder gør mere bevidst for at skabe harmoni, trivsel, glæde og samhørighed. Før den travle hverdag og uløste konflikter koster jeres parforhold, så er det vigtigt at have opmærksomhed på sig selv, på partneren og på hvor samspillet kan styrkes. 

Faresignaler
I taler kun om praktiske ting, I åbner ikke for en dybere kontakt imellem jer
I deler ikke det, I selv er optaget af – heller ikke jeres tanker og følelser
En eller begge oplever ulyst til nærvær og sørger for at øge distancen imellem jer
I opgiver at gøre noget ved, at I er så langt fra hinanden og føler jer ensomme
I accepterer, at I ikke går hånd i hånd længere, at der ikke er romantik og små overraskelser
Ingen gør noget for at skabe god stemning ”hvorfor skal jeg, når han/hun ikke gør noget”
Intimiteten er minimal eller væk – både den med og uden sex

Det energiforladte ”bofællesskab”
Følelsen af tomhed og mistrivsel tærer på ressourcerne, træthed på sofaen bliver hverdag. I opsluges af hver jeres Tablet, iPod eller TV. Fokus er på jeres kravløse FB-venner, som prioriteres frem for børnene og partneren, en “væk fra parforholdet – adfærd”. Udtrykker en af jer savn af nærvær og fortæller om at være ked af, at føle sig afvist, så er forståelsen fra den anden væk. I skaber begge afstand, og hvem skal så stoppe først? Empati eksisterer ikke længere, kærlighed måske heller ikke. 

Konflikterne kan hurtigt eskalere
I indretter jer alene i en tosomhed. Opsøger jeres egne venner / veninder / familie, I træner, løber, cykler – eller lukker jer inde og mistrives. Karrieren kan også få førsteprioritet, det er acceptabelt, for pengene tjenes for familiens skyld.
Skænderier vokser: beskyldninger, anklager, forsvar. Ingen vil tage ansvar – ingen har jo gjort noget forkert. Begge lider under det, mens der ikke bliver gjort noget for at redde forholdet.
Kritikken bliver personlig og går på udseende, adfærd, familie og manglende kompetencer påpeges. Den anden er umulig eller kedelig. Stemningen bliver præget af ligegyldighed, omgangstonen måske respektløs. 

Forholdet er på afveje
Nu kan I ikke lukke øjnene for det længere. Det er helt galt med forholdet, som det har været misholdt dag for dag – år for år. Nu må I arbejde seriøst for jeres forhold.

Undvigelsesstrategi
Nogen par udskyder krisen ved at skabe fællesskab om noget nyt: få et barn mere, en hund, flytte til et andet hus, finde en ny hobby, en elsker/elskerinde. Det virker desværre ikke på længere sigt. Det er som at tisse i bukserne, for at holde varmen, ensomheden, vreden og følelsen af svigt og tabte drømme sidder der endnu.

Grunde til vi glider fra hinanden:
Børnene er små og krævende; mors hjerte svømmer over af kærlighed til baby, og far nedprioriteres.
Der er usikkerhed omkring forældrerollen, forskellige værdier viser sig, manglende overskud grundet afbrudt nattesøvn.
Karrieren blomstrer, Følelsen af at være en succes her, ønsket om endnu bedre position koster tid og nærvær i hjemmet.
Børnene er flyttet hjemmefra, nogle par finder så ud af, at de faktisk ikke kender hinanden. De har måske ”gemt” sig bag børnene og familieinstitutionen.
Helbredet driller, den ene må støtte den anden, måske forskydes ligeværd og offerrollen dukker op.
Økonomien er stram.
… og tiden og livet går og går og går – gør noget ved det, før det er for sent

 Gør noget vigtigt for dit parforhold
Genkender DU noget af dette? Så gør noget for dit parforhold NU
Vælg at møde din partner positivt, smid de gamle, negative forventninger væk og se, hvad der sker. Måske venter din partner på grønt lys fra dig til at I kan komme hinanden nærmere.

 Kæmp for at redde forholdet og finde positive følelser, genskabe tillid, nærvær og fællesskabe – ingen af jer har bevidst ønsket at svigte forholdet. Vidste i tidligere, hvad I ved i dag, ville I sikkert have taget andre valg i livet.
Skal I skilles, så gør hvad du kan, for at gøre det på en ordentlig måde, så du kommer videre med respekt for dig selv – og for din partner.