Velkommen til Parterapi-Aalborg.dk
ved psykoterapeut Birgit Plaugmann
60656063

FORSKELLIGE PÅ FORSKELLIGE MÅDER

Når den ene tænker “JEG”, og den anden tænker “VI”
En fortælling:
Han er kaffetørstig. Trænger til en pause, men venter på hun kommer hjem. Han vil lave kaffe til dem begge, så de kan hygge sig lidt sammen. Så han går i gang med noget arbejde.
Han dufter pludeslig nylavet kaffe. Går ud i køkkenet, hun er der ikke. Hun sidder i stuen med sin dampende kaffekop. Kigger op og siger noget til ham.
Hendes ord og smil fjerner ikke hans følelse af afvisning. Følelsen af, at det kun er ham, der har lyst til at drikke kaffe med hende. At det altid er ham, der holder dem sammen, rækker hånden ud. Her hjemme og ude, hvor hun snakker med andre, men ikke med ham – som om de ikke er et par. Efter 17 år. Han bliver ked af det, går væk med en følelse af mindreværd.

JEG-personens” tanker og handlinger udspringer fra eget behov.
VI-personen” har brug for fællesskabet, kontakt, nærvær, kærlighed – også for at få lyst til sex.

”JEG” og ”VI” søger parterapi, fordi det er svært at finde  balancen i nærvær og samvær og tid alene.
”VI”-personen tilsidesætter ofte sine behov i håb om at opnå bare lidt samhørighedsfølelse,
“JEG”-personen føler sig presset, føler måske skyld over ikke at kunne dække partnerens behov.
Jeres forskellige tilgang til hinanden kræver, I forstår, respekterer og imødekommer hinandens livsforståelse.

Når den ene er ekstrovert og den anden introvert?
En fortælling hvor manden er introvert og kvinden ekstrovert – det kan også være omvendt.
Han har brug for ro og tid alene, for at opbygge energi. Han sidder i togets stillezone, og han synes, det er fantastisk at være alene i sommerhuset. Her nyder han nyder stilheden og bruger havearbejdet til meditativ afslapning. Bliver han ringet op i sommerhuset, så svarer han sjældent. Han vil ikke forstyrres.
Han nyder også samværet med gode venner, han kender godt – især når det er planlagt og han føler sig forberedt. Han har få, men gamle venskaber. Han har brug for at tænke, før han taler, han bryder sig ikke om smalltalk. Han foretrækker den dybe samtale. Og det er vigtigt, at der er plads til at lytte til hinanden.

Hun er et menneske, som trives rigtig godt med at være omgivet af mennesker. Hun skal helst have telefonen nær sig. Hun taler altid i telefon, når hun kører bil og tog. Hun henter sin energi i samværet med andre mennesker, i sit eget selskab slapper hun ikke rigtigt af. Hun falder i snak med andre alle steder. Hun kommer let ind under huden på folk. Kontakten er nem og ligetil, der er hurtigt en tryg stemning. Hun skaber nye kontakter, og har ikke et krav om dybde.
Masser af gæster giver masser af dynamik. Hun er måske mere optaget af antallet af gæster, end hvem der kommer. Jo flere, jo bedre.

SAMMEN
Begge skal være indstillet på kompromiser og på at give hinanden plads til at være, som de er. Der er ingen af dem, som er rigtig eller forkert. Forholdet kræver gensidig respekt. Han ved jo, hun er utålmodig, han ved at det kan irritere hende, han er så langsom. Så han må begynde lidt før med feriepakningen, listerne og overvejelserne. Hun kan pakke på et øjeblik. For at give ham tid og ro til at pakke, må hun have noget at give sig til i ventetiden.

Det er hjælpsomt at fortælle familie og venner, hvordan de hver især fungerer. Så kan han uden problemer takke nej til en fest og være sammen med en god ven i stedet.

Forskellen kan være en styrke, når parret finder ud af at bruge hinandens stærke sider.

Maleri af Gudrun Elisabeth Kjær, Galleri Fjordlyset, Løgstør